Prejšnjič sem vam nekaj napisala o pravilnem zajtrkovanju.

Danes pa je čas za kosilo😊

Vsi mi mislimo, da je zajtrk najbolj važen obrok v dnevu. Vendar po ajurvedi ni tako. Po ajurvedi je najbolj pomemben obrok KOSILO. Da prav ste prebrali, najbolj važen obrok je KOSILO.

Naše telo sledi ritmu sonca. Ko je sonce na nebu najvišje, je naš prebavni ogenj največji. Zato je kosilo največji obrok v dnevu. Ko vstanemo, je naše telo še počasno in se počasi prebuja. Naša prebava je vsaj 12 ur počivala, prebavni ogenj je zato šibak. Če boste pojedli prevelik zajtrk, ga vaš ogenj ne bo uspel prebaviti in prebava bo cel dan šibka in počasna.

Zvečer se naše telo pripravlja na spanje. Če bomo pojedli preveliko večerjo, se naše telo ne bo uspelo spočiti. Spanec bo nemiren, saj bo prebava skušala prebaviti obilen obrok.

Okoli poldneva pa je naša prebava že aktivirana z zajtrkom, ni pa še čas za spanec. Zato je ta čas popoln za največji obrok v dnevu – kosilo. Pomembno je, da si za kosilo vzamemo dovolj časa, da ga pojemo v miru in meditaciji, brez vznemirjenj in popolnoma osredotočeni, saj bo le tako prebava resnično dobra.

 

 

KOSILO GLEDE NA VAŠ TIP KONSTITUCIJE (DOŠO)

Če imate težave z napenjanjem, plini, zaprtjem, občutkom hladu in/ali ste prelahki za svojo višino, izberite Vata kosilo.

Če začutite previsoko kislino v želodcu, žgočo bolečino, imate pogosto mehko blato in vam je vroče večinoma časa, izberite Pita kosilo.

Če se vam telesna teža zvišuje in se počutite utrujeno, imate počasen metabolizem ter vam dostikrat zastaja voda, izberite Kapha kosilo.

Če nimate nobenih težav (zato ste lahko izjemno srečni) sledite dieti za vašo osnovno došo (prakruti).

 

ŠEST OKUSOV

V ajurvedi ne štejemo kalorij ali/in mikrohranil, zelo pomembno pa je, da naš obrok vsebuje vseh šest okusov. Vseh šest okusov daje hranilno vrednost obroku, v obroku morajo biti živila z lastnostjo sladkega, kislega, slanega, grenkega, ostrega in trpkega. Teh šest okusov daje uravnotežen obrok.

  • Sladko: gradi in daje energijo

Primeri živil: sladek krompir, maslena buča, korenje, različne repe

  • Kislo: pomaga pri prebavi

Povečuje Kapho in Pito. Primeri živil: limona, limeta, kis

  • Slano: bogato z minerali

Povečuje Kapho in Pito. Primeri živil: rožnata himalajska morska sol, zelena, alge

  • Grenko: razstruplja

Povečuje Vato. Primeri živil: brstični ohrovt, šparglji

  • Ostro: zvišuje vročino

Povečuje Pito. Primeri živil: čebula, česen, kurkuma

  • Trpko: suši in razstruplja

Povečuje Vato. Primeri živil: šparglji, brusnice, granatno jabolko, zrela banana

 

KOSILO ZA VATE

Vate potrebujejo bolj toplo hrano, ki prizemljuje in greje ter tako izboljšuje prebavni ogenj. Naredite si lahko Budha bovlo, ki vsebuje vseh šest okusov.